Vízóra csere, és fajtái.

A vízóra cseréje szakemberek segítségét igényli. Ha az óra elromlott, vagy lejárt a hitelesítési ideje, akkor a csere elengedhetetlen. Az egyedi vízórák tervezése és kivitelezése is szakember feladata lehet.

A vízóra csere menete

A vízóra csere menetét csak olyan szakemberrel érdemes elvégeztetni, aki garanciajegyet és számlát is ad. A szakember biztosítja az elzáró szelvényt, a vízórát, és a csatlakozáshoz szükséges idomokat is. A vízóra falon kívül, a falba süllyesztve, csaptelep elé vagy mögé, csempeszeleppel, csaptelepre is fel lehet szerelni, attól függően, hogy milyen a kialakítás.

A vízórák minden esetben a felszerelés napjától mérik a vízfogyasztást, és a Díjbeszedő vállalat visszamenőleg számolja el a felhasznált mennyiséget. A vízóra csere lépései közé tartozik a helyreállítási munkálatok elvégzése is, mint például a vakolat és a burkolat helyreállítása.

A hivatalosan dolgozó szakemberek magukkal hozzák a „Mellékmérős díjmegosztási szerződést” és az „Igénybejelentő mellékmérő szerelési terv jóváhagyásához” elnevezésű nyomtatványokat. A felszerelt vízóra csak a szerződések aláírása után használható hivatalosan. A Vízművek minden esetben ellenőrzi a vízórát, és csak a szakember végzett munkáját követően vehető át.

Ha új vízóra üzembe helyezéséről van szó, akkor a szakember a megbeszélt időpontban érkezik a helyszínre. Segít az összes nyomtatvány kitöltésében, elkészíti a tervrajzot, és a Társasházak esetében a Közös képviselővel is alá kell íratni a hivatalos nyomtatványt.

A nyomtatványt a szakember adja be a Vízműhöz, ahol hivatalosan is bejegyzik a vízórát. Minden esetben postán küldi meg a Vízmű az aláírt papírokat, és amikor ez már a kezünkben van, időpontot kell egyeztetni a MEO-ra. Ha a Vízmű munkatársa leplombálja a vízórát, akkor aszerelés befejeződött, és a víz használata zavartalan lehet a lakásban.

A vízóra cseréje tehát szakemberek feladata, akik biztosítják a szükséges eszközöket és nyomtatványokat, valamint elvégzik a helyreállítási munkálatokat is. Fontos, hogy csak olyan szakembert válasszunk, aki garanciajegyet és számlát ad, és hogy előre gondoljuk át a vízóra elhelyezését, mert ez befolyásolja a cseréhez szükséges munkálatokat. A vízóra cseréje és üzembe helyezése a megfelelő papírok és engedélyek beszerzése után történhet meg, és a vízóra működése a Vízművek ellenőrzése után lesz hivatalosan is érvényes.

Vízóra típusai

Mechanikus vízóra: Ez a hagyományos vízóra típus, amelynek működése mechanikus alapú. A víz áramlásának sebességét a számláló egység méri, amely megmutatja a felhasznált vízmennyiséget.

Ultrahangos vízóra: Ez a modern típusú vízóra ultrahangos technológiával méri a víz áramlását. Az ultrahangos mérési módszer nagyon pontos és megbízható adatokat szolgáltat.

Elektronikus vízóra: Az elektronikus vízóra digitális kijelzővel rendelkezik, amely megmutatja a felhasznált vízmennyiséget. Az elektronikus vízóra általában nagyon pontos és megbízható mérést végez.

Okos vízóra: Az okos vízóra az IoT (Internet of Things) technológiát használja, és az interneten keresztül kapcsolódik a felhasználók okostelefonjához vagy számítógépéhez. Az okos vízóra lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy valós időben nyomon kövessék a vízfogyasztásukat, és optimalizálják azt.

Ezek csak néhány példa a különböző vízóra típusok közül. A választás főként a személyes preferenciáktól és az adott helyi viszonyoktól függ. A vízóra cseréjekor érdemes konzultálni egy szakemberrel, hogy melyik típus lenne a legmegfelelőbb az adott helyzetre.