Duguláselhárító árak Villanybojler szerelés Villanybojler anodrúd – magnézium rúd szerepe.

Villanybojler anodrúd – magnézium rúd szerepe.

A villanybojler anód rudja azért van, hogy megvédje a bojler belső felületét az oxidációtól és a korróziótól. Az anód rúd egy fémrúd, amelynek feladata az elektrolízis során korróziós folyamatokat előidézni, és ezzel a bojler belső fém felületén képződő oxidációs folyamatokat visszatartani. Az anód rúd azonban fogyóeszköz, és a használat során elhasználódik, így időnként cserélni kell. Ha az anód rúd teljesen elhasználódik, akkor a bojler belső felülete korróziósnak lehet kitett, ami idővel akár a bojler tönkremenetelét is okozhatja. Ezért fontos a rendszeres ellenőrzés és az időben történő cserék elvégzése.

Miből készül az anód rúd?

Az anódrudak általában magnéziumból vagy alumíniumból készülnek. A magnézium anódok azonban a leggyakoribbak, mivel azok hatékonyabbak a korrózióvédelemben.

Mikor kell cserélni az anodrudat?

Az anódrudat általában évente egyszer vagy két-három évente szükséges cserélni, attól függően, hogy mennyire kemény a víz a környéken, és mennyire nagy a fogyasztás. A cserét a bojler gyártójának ajánlása alapján célszerű elvégezni, hogy a bojler hosszú élettartama megmaradjon, és megelőzzük a tartály korrodálódását.